Elsanta, Sonata, Rapella, Evita
Deze Aardbeienwijn is de eerste editie voor Hoenshof. De zoektocht naar de juiste variëteiten met een mooi aroma en een goede balans tussen suiker en zuren het het meeste tijd gekost. Aardbeienwijn maken is zeer intensief.
Lees meer
De Aardbeienwijn van Hoenshof bestaat uit Elsanta, Sonata, Rapella en Evita aardbeien. Deze Aardbeienwijn is de eerste editie voor Hoenshof. De zoektocht naar de juiste variëteiten met een mooi aroma en een goede balans tussen suiker en zuren het het meeste tijd gekost.
Aardbeienwijn maken is zeer intensief. Eerst worden alle groene steeltjes met de hand verwijderd. Hierna was het persen van de vruchten een nieuwe uitdaging. Het sap werd uiteindelijk gescheiden door middel van membraanzakken. Alle soorten werden apart verwerkt. Hierna werden ze vergist in inox vaten. De vergisting werd stopgezet door het sap af te koelen. Dit werd gedaan wanneer het sap de gewenste hoeveelheid restsuiker had bereikt. Hierna werden de verschillende wijnen geblend tot het gewenste resultaat.
Hoenshof staat onder leiding van Prof. dr. Ghislain Houben. Hij doceert economie aan de Universiteit van Hasselt en de Katholieke Universiteit van Leuven. In 2002 begon hij met 250 stokken Chardonnay op de landbouwgrond die hij van zijn vader erfde. Inmiddels plantte hij op een oppervlakte van 6,5 hectare meer dan 20 verschillende druivenrassen. In tegenstelling tot de meeste Belgische wijnbouwers heeft hij meer rode dan witte druivenrassen en werkt hij zowel met klassieke (Europese) als met nieuwe (hybride) rassen. De laatste jaren focust Ghislain ook op fruitwijnen zoals ciders en wijnen van aardbeien, kruisbessen, rabarber, pruimen en kersen.
Geur en smaak karakteristieken
De neus van de Aardbeienwijn wordt gevuld met heerlijke aroma's van aardbeienconfituur, bloemige honing en rijpe perzik. De Aardbeienwijn heeft zeer fragiele smaken van citrusvruchten en mandarijnen in combinatie met de zachtheid van frambozenroom.
Gezelschap
Deze wijn kan perfect gecombineerd worden met desserts op basis van chocolade, zure kersentaart en aardbeien- en frambozenijs.
Alcohol
10% vol.
Schenktemperatuur
Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur tussen 6º en 8ºC.
Jaartal | nvt |
Regio | Haspengouw |
Appellatie / D.O. / AOC / ... | Belgische wijn |
Inhoud (in Liter) | 0,5 l |
Waardering | |
Lagering | |
Kleur | |
Neus | Heerlijk aroma van aardbeienconfituur, bloemige honing en rijpe perzik |
Mond | Fragiele smaken van citrusvruchten en mandarijn in combinatie met de zachtheid van frambozenroom |
Food pairing | Perfecte combinatie met desserts op basis van chocolade, zure kersentaart en aardbeien- of frambozenijs |
Schenktemperatuur | 6 - 8°C |
Bewaarpotentieel | Ja |
Druivensoort | Elsanta, Sonata, Rapella, Evita aardbeien |