Ambiorix Gin
AMBIORIXGIN is de nieuwste smaaksensatie waar beleving en geschiedenis samenkomen. De roots van AMBIORIXGIN liggen in Tongeren, de eerste stad van België.
Met Gallische kruiden munt deze gin uit in frisheid en diepgang in een hedendaagse fles. Fijne gesprekken en heroïsche verhalen zijn nu eenmaal van alle tijden!
De naam AMBIORIXGIN verwijst naar de mythische koning van de Eburonen, een Gallische stam die tussen Maas en Rijn leefden. In 54 voor Christus bracht Ambiorix het Romeinse leger een smadelijke nederlaag toe. In zijn De Bello Gallico noemde Caesar de Belgen de dappersten aller Galliërs. Vandaag prijkt het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt van Tongeren.
Met een alcoholpercentage van 40% kan de gin puur of met een smaakvolle tonic worden geserveerd.
De Botanicals:
Bijvoet (Artemisia vulgaris)
Naast de geneeskrachtige werking van deze zwak aromatische plant met witviltig behaarde bladeren en bruinachtige bloem zou de plant volgens het volksgeloof ook het vermogen hebben de duivel te weren. Wordt vaak gebruikt in soepen en salades.
Brandnetel (Urtica)
In de Lage Landen is dit plantengeslacht vooral bekend van de kleine en de grote brandnetel. Deze laatste wordt ook voor de bereiding van soep en kruidenthee gebruikt.
Knoflook (Allium savitum)
Met zijn doordringende smaak en geur is dit kruid in onze hedendaagse keuken alom bekend. De Galliërs geloofden ook dat knoflook de spieren versterkte.
GALLIC BOTANICALS REIMAGINED
Blauwe fenegriek (Trigonella foenum-graecum)
Dit keukenkruid met een kruidige, bittere smaak dat ruikt naar vers hooi. Al in de Oudheid werden de zaden en de bladeren als smaakversterker gebruikt.
Daslook (Allium ursinum)
Deze uienbloem is vernoemd naar de beer, omdat mensen eeuwenlang geloofden dat beren zich na hun winterslaap eerst aan deze plant tegoed deden. De sterksmakende blaadjes kunnen fijngehakt in soepen en salades worden verwerkt.
Lavas (Levisticum)
Een kruidachtige plant met een selderij-achtige smaak die al in de Klassieke Oudheid als smaakversterker werd gebruikt. De plant is meer bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma.
Ook de vorm van de fles is niet willekeurig gekozen. Met zijn wit gelakt hoogkwaliteitsglas is ook de fles een absoluut buitenbeentje. Het gepersonaliseerde ginglas maakt dit bijzondere verhaal compleet.