• Lorem ipsum

BODEGAS BILBAINAS

Savignon Frères e Cíe, opgericht door Franse négociants in 1859 in de Cantarranas site, was de kiem van Bodegas Bilbaínas. In 1901 nam een groep zakenlieden uit Bilbao het bedrijf over en begon een nieuw leven binnen de selecte groep van traditionele wijnmakerijen in Barrio de la Estación in Haro. Origineel omdat het een van de eerste cava producenten in Rioja was, bleven de wijnen trouw aan zijn klassieke wortels tot het einde van de 20e eeuw, met toonaangevende merken als Viña Pomal en Viña Zaco.

Bilbaínas was een van de laatste producenten die zich aanpaste aan de moderne tijd. De beursgenoteerde buurman Cvne mislukte in zijn overnamepoging in het begin van de jaren 1990; enkele jaren later, in 1997, werd het overgenomen door de groep Raventós Codorníu. De modernisering was al iets eerder begonnen met de lancering van La Vicalanda, maar de vernieuwing was nog in de beginfase. De Catalaanse reus vernieuwde gevels en historische gebouwen, bouwde nieuwe productie- en verouderingsfaciliteiten en behield de traditionele sfeer van de oude kelders, die een groot aantal bezoekers trekken.

In de afgelopen jaren heeft Bodegas Bilbaínas getracht hun klassieke imago te vernieuwen door het te associëren met een hipsterconcept - een zet die een geheel nieuwe trend in Rioja in gang heeft gezet. Hun laatste release geassocieerd met deze nieuwe aanpak is Compromiso, een wijn die is gerijpt in vaten ontworpen door tatoeëerders. Er is ook een sterkere focus op hun 250Ha wijngaard (Bilbaínas is de grootste wijngaarden eigenaar van Haro) met veel premium wijnen die nu afkomstig zijn van specifieke percelen.

Viña Zaco is nu hun moderne merk. Een single-varietal Tempranillo zonder indicatie van leeftijd, het levert een frisse, fruit-gedreven, krachtige stijl die gepaard gaat met een marketingcampagne gericht op een jong publiek. De laatste toevoeging aan hun portfolio is Viña Zaco Albariño uit Rías Baixas.

Viña Pomal is het vlaggenschip van de wijnmakerij. Het is nu nauw verbonden met de wijngaard en heeft als doel het classicisme van de 21e eeuw te belichamen. Het assortiment omvat de standaard Crianza, Reserva en Gran Reserva en de herdenkings Viña Pomal Centenario, met twee Crianza en Reserva bottelingen. De prijzen in Spanje variëren van  voor de twee Crianza tot ongeveer  voor de Reserva Centenario en  voor de Gran Reserva. Onder het merk Viña Pomal wordt ook een witte blend van Viura en Malvasía  met een korte rijping in vaten geproduceerd, samen met een even dure rosé van Garnacha en Viura en een originele blanc de noirs cava  met 100% Garnacha die naar verwachting deel zal gaan uitmaken van de nieuwe mousserende wijncategorie die onlangs in Rioja is goedgekeurd.

Bilbainas' beste Tempranillo wijngaarden zijn gereserveerd voor La Vicalanda, zijn premium gamma. In eerste instantie ontworpen om een "hoge expressie" Rioja te worden, zowel de Reserva en Gran Reserva vestigden zich comfortabel als een traditionele Rioja, ondanks het feit dat ze gerijpt zijn in Frans eiken.

De top rode wijn van het huis is een 100% Tempranillo die voor het eerst werd uitgebracht met de 2007 vintage. De druiven voor de Viña Pomal Alto de la Caseta (€65, iets meer dan 2.000 flessen) zijn afkomstig van een hooggelegen perceel in Viña Pomal dat wordt bekroond door een hut (caseta, in het Spaans) waar vroeger het landbouwgereedschap werd opgeslagen.

De collectie Vinos Singulares (alleenstaande wijnen) verdient speciale aandacht, omdat ze enkele van Rioja's minder bekende rassen bevat, zoals Maturana Blanca en Tempranillo Blanco. Twee interessante single-varietal rode wijnen worden ook geproduceerd met Graciano en Garnacha. 

BODEGAS BILBAINAS
€27,99
op voorraad
BODEGAS BILBAINAS
LA VICALANDA Reserva 2015
€27,99