100% Nerello Mascalese
De druiven van deze volbloed Etna Rosso komen van wijngaarden gelegen op 800m. boven de zeespiegel. De vulkanische bodem bestaat uit zanderige leem met gesteente. De druiven van de laatbloeiende Nerello Mascalese worden met de hand
Lees meer
De druiven van deze volbloed Etna Rosso komen van wijngaarden gelegen op 800m. boven de zeespiegel. De vulkanische bodem bestaat uit zanderige leem met gesteente. De druiven van de laatbloeiende Nerello Mascalese worden met de hand geplukt de eerste 10 dagen van oktober. Na de oogst is er een maceratie op de schil gedurende 18 dagen, gevolgd door een zachte pressing. De Rosso krijgt gedurende 3 maanden een rijping op Franse eiken vaten 'grains fins' zodat ze tijdens deze relatief korte periode voldoende aromatische kwaliteiten hebben opgenomen zonder overdreven hout-toetsen te absorberen en de natuurlijke smaak wordt bevorderd. In juni van het oogstjaar worden de wijnen op de markt gezet.
Pietradolce is opgericht in 2005 en heeft zijn thuis gevonden in Solicchiata, een gebied binnen het district van de Siciliaanse heuvelstad Castiglione di Sicilia op de noordelijke hellingen van de Etna. De wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 11 hectare op een hoogte tussen 600 en 900 meter boven de zeespiegel en zijn verdeeld over drie secties, waarvan er twee op het grondgebied van Rampante liggen en één op het grondgebied van Zottorinoto.
Geur en smaak karakteristieken
De Pietradolce Rosso heeft een vrij lichte robijn-rode kleur (denk aan Pinot Nero). Je ruikt onmiddellijk de vulkanische mineraliteit. Deze worden aangevuld met fris rood fruit van bosaarbeien, framboos en rode kersen. Later komen er rijpere tonen van kaneel en caramel. De afdonk is stevig met aanwezige robuuste tannines. De smaak van Sicilië!
Gezelschap
Potig en geraffineerd kunnen best samengaan in een wijn. Denk ook zo in het foodpairen. Voldoende stevige tannines om dit met een stevig stukje vlees te combineren, zolang je ook hier de finesse kan hanteren zodat je de frisse fruittoetsen blijft proeven.
Alcohol
13,5% vol.
Schenktemperatuur
Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur tussen 17 en 18ºC.
Jaartal | 2019 |
Regio | Sicilia - Solicchiata (Noordelijke flanken van de Etna) |
Appellatie / D.O. / AOC / ... | Denominazione di Origine Controllata |
Inhoud (in Liter) | 0,75 l |
Waardering | |
Lagering | |
Kleur | Licht robijnrood |
Neus | Je ruikt onmiddellijk de vulkanische mineraliteit. Deze worden aangevuld met fris rood fruit van bosaarbeien, framboos en rode kersen |
Mond | Rijpere tonen van kaneel en karamel. De afdonk is stevig met aanwezige robuuste tannines. De smaak van Sicilië |
Food pairing | Potig en geraffineerd kunnen best samengaan in een wijn. Denk ook zo in het foodpairen. Voldoende stevige tannines om dit met een stevig stukje vlees te combineren, zolang je ook hier de finesse kan hanteren zodat je de frisse fruittoetsen blijft proeven. |
Schenktemperatuur | 17 - 18°C |
Bewaarpotentieel | Ja |
Druivensoort | 100% Nerello Mascalese |