100% riesling
Door de extreme weersomstandigheden in 2019 heeft het wijnmakersteam van Helshoven ongeveer 70% van de oogst kunnen redden. Het voordeel van de vorstschade zorgde voor een lagere opbrengt per plant, wat de kwaliteit van de resterende trosse
Lees meer
De Riesling Graniet 2019 van Wijndomein Helshoven bestaat uit 100% Riesling druiven. Door de extreme weersomstandigheden in 2019 heeft het wijnmakersteam van Helshoven ongeveer 70% van de oogst kunnen redden. Het voordeel van de vorstschade zorgde voor een lagere opbrengt per plant, wat de kwaliteit van de resterende trossen enkel ten goede kwam. De druiven werden met de hand geplukt, ontsteeld en gemalen. Na het malen werden de druiven meteen geperst zodat er geen schilmaceratie plaatsvond. Na het persen begon de vergisting gedurende 12 maanden op granieten vaten. Riesling rijpt niet makkelijk in ons klimaat. Veel Belgische wijnmakers kiezen er daarom voor om de riesling te vinifiëren met een beetje restsuiker om de zuren meer in balans te krijgen. Wijndomein Helshoven koos ervoor om de zuren af te ronden door de riesling op te voeden op granieten vaten. Graniet is net als hout poreus, door micro-oxidatie verzachten de zuren, maar graniet geeft uiteraard geen houtsmaak af.
Wijndomein Helshoven is een unieke samenwerking tussen prof. Dr. Ghislain Houben van Domein Hoenshof, zijn zoon Jeroen Houben van Jerom Winery, Kurt Knuts van Land van Nectar, Geert Ramakers en zijn vrouw Sofie Reenaerts van Heirbaan 66 én tal van lokale wijnboeren. Het domein kan zo beschikken over de beste druiven van meer dan 30 hectare aan wijngaarden. Haspengouwse fruittelers zorgen voor de gezonde druiven, Ghislain en Jeroen maken de wijn, Kurt blendt en verdeelt de wijnen en Geert en Sofie verzorgen in het hemelse Helshoven de hospitality in hun loungebar en wijnbar. Je kan hier ook overnachten in zwevende wijnvaten tussen de wijngaarden en in vakantiewoning ‘t Heirbaanhuys.
De Riesling Graniet 2019 is nu al heel mooi op dronk. Wij verwachten dat deze wijn nog mooi gaat rijpen, maar aangezien dit de eerste keer is dat we deze wijn maken, kunnen we dat niet met zekerheid zeggen. Deze riesling heeft wel nog minstens 2 zeer mooie jaren voor zich!
Geur en smaak karakteristieken
De neus van de Riesling Graniet wordt gevuld met heerlijke aroma's van tropische vruchten en rijpe peer in combinatie met een subtiele toon van jasmijn. De Riesling Graniet heeft een zeer lichte en elegante body met smaken van lychee, passievrucht en rozenblaadjes.
Gezelschap
Deze wijn gaat perfect samen met gerookte paling, mousse van foie gras, granny smith appel, myoga, yuzu, oester, escabèche van algen, aziatisch eten en verfijnde visgerechten.
Alcohol
13,5% vol.
Schenktemperatuur
Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur tussen 10º en 12ºC.
Jaartal | 2019 |
Regio | Haspengouw |
Appellatie / D.O. / AOC / ... | Belgische wijn |
Inhoud (in Liter) | 0,75 l |
Waardering | |
Lagering | 12 maanden gerijpt op granieten vaten |
Kleur | |
Neus | Heerlijk aroma van tropische vruchten en rijpe peer, subtiele toon van jasmijn |
Mond | zeer lichte en elegante body met smaken van lychee, passievrucht en rozenblaadjes |
Food pairing | gerookte paling, mousse van foie gras, granny smith appel, myoga (gemberbloem), yuzu (koude bereiding), oester, escabèche van algen, gepocheerd (lauw-warme bereiding), aziatisch eten en verfijnde visgerechten |
Schenktemperatuur | 10 - 12°C |
Bewaarpotentieel | 1 - 2 jaar |
Druivensoort | 100% riesling |