100% Sagrantino
De druiven in de organisch behandelde wijngaarden op een hoogte van 380m. boven de zeespiegel staan op bodems van leisteen, krijt en klei. Ze worden manueel geoogst, de laat-bloeiende Sagrantino midden-oktober. De wijngaarden hebben een Z
Lees meer
De druiven in de organisch behandelde wijngaarden op een hoogte van 380m. boven de zeespiegel staan op bodems van leisteen, krijt en klei. Ze worden manueel geoogst, de laat-bloeiende Sagrantino midden-oktober. De wijngaarden hebben een Zuid en Zuid-Oost oriëntatie. De winters in Todi zijn koud en regenachtig, de zomers warm en winderig. Na de zachte persing van de druiven wordt het sap en most in een stalen tank geplaatst voor een maceratie, contact met de schil, gedurende 8 à 10 dagen. De fermentatie start natuurlijk. Een verdere rijping op Sloveense vaten gedurende 36 maanden. Klaring gebeurt door natuurlijke sedimentatie.
In Roccafiore wordt de kwaliteit van de omgeving even belangrijk geacht voor de productie als de grond, het klimaat, de wijngaarden en de vinificatiestijl. Leonadro en zijn zoon Luca hadden de intuïtie om vorm te geven aan een idee en aan een passie. De band die Leaonardo heeft met de heuvels van Todi gaat terug in de tijd, maar werd nog sterker toen hij besloot zijn eerste wijnstok te planten. Dat was het eerste moment dat de liefde van zijn leven werd. Pas na een ontmoeting met de getalenteerde oenoloog Hartmann Donà, kwam Leonardo met het vaste idee van een belangrijk wijnbouw en wijnproducerend project.
Geur en smaak karakteristieken
De kleur is intens robijn rood met purperen schakeringen. Diepe aroma's van zwarte en wilde kers, in combinatie met mineraliteit en groene kruiden. Op de tong proeven we donker fruit en kruidige toetsen met een stevige structuur en een lange afdronk.
Gezelschap
De Montefalco Sagrantino is geen eenvoudige wijn. Net zoals bij Aglianico en Nebbiolo zijn er stevige tannines en groene elementen aanwezig met de Sagrantino die je in een goede context moet drinken. Een stevig stuk vlees, niet teveel gebakken is hierbij een natuurlijke partner.
Alcohol
14% vol.
Schenktemperatuur
Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur tussen 18 en 20ºC.
Jaartal | 2016 |
Regio | Umbria – Todi |
Appellatie / D.O. / AOC / ... | Denominazione di Origine Controllata e Garantita |
Inhoud (in Liter) | 0,75 l |
Waardering | |
Lagering | 36 maanden rijping op Sloveense vaten |
Kleur | Intens robijnrood met purperen schakeringen |
Neus | Diepe aroma's van zwarte en wilde kers, in combinatie met mineraliteit en groene kruiden. |
Mond | Op de tong donker fruit en kruidige toetsen met een stevige structuur en een lange afdronk. |
Food pairing | Perfect in combinatie met een stevig stuk vlees, niet teveel gebakken |
Schenktemperatuur | 18 - 20°C |
Bewaarpotentieel | 15 - 20 jaar |
Druivensoort | 100% Sagrantino |